24 mars 2014

Divergent

Den här förhandsvisningen såg jag fram emot. Den såg intressant och spännande ut redan på trailern. Men visst känns verkade som en ungdomsaction, lite som Hungergames. I en framtid där jorden tagit mycket stryk efter stora krig har människorna byggt upp en ny civilisation. De har delat in den i 5 grupper, falanger. De ärliga, de osjälviska, de lärda, de tappra och de fridfulla. När man är 16 år ska alla göra ett test där det framgår vilken falang man passar i, sedan får alla göra ett val. Den falang man väljer kan man inte lämna, och byter man falang från den man föds in i måste man flytta från sin familj.

Beatrice Prior (Shailene Woodeley) väljer de tappras falang, istället för de osjälviska som hon föds in i. Hon måste visa att hon hör hemma där och måste slåss för sin överlevnad. Att lämna sin falang, och därmed blir falanglös innebär att man står helt utanför. Men inget ska ju vara enkelt, fastän civilisationen är uppbyggd för att bibehålla freden, så finns det så klart vissa som inte tror på systemet utan vill erövra makten själva.

Shailene Woodeley och Theo James (instruktören Four) gör bra prestationer. Jag bara älskar Ashely Judd som spelar hennes mamma. Lite kul är det också att se Tony Goldwyn gestaltar pappan, honom är jag van att se som presidenten i "Scandal". Kate Winslet är mycket bra som ledare för de lärdas falang. Även Maggie Q är med men spelar en lite tillbakadragen roll. Hennes nya vänner, noviserna Christina (Zoe Kravitz dotter till Lenny Kravitz och Lisa Bonet), Will (Ben Lloyd-Hughes) och Al (Christian Madsen son till Michael Madsen), samt instruktören Eric (Jai Courtney kommer vi garanterat att få mer av på vita duken.

Filmen var suverän. Bra manus, bra musik,  häftiga miljöer och landskap. Det är action hela filmen igenom, och den har det mesta. Jag gillade den betydligt bättre än Hungergames. Så finns det både en tuff och modig hjältinna, med hjärtat på rätt ställe, och en hjälte som det tål att tittas på igen. Filmen är ganska lång, nästan 2 timmar och 20 minuter. Men tiden gick jättefort och jag ger den solklart betyget lördagsfilm!

Divergent

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar