2 oktober 2013

The Butler

Förhandsvisning av The Butler. Vi fick veta att den kanske inte ens kommer att gå upp på biografen i vår stad, det skulle verkligen vara synd! Nog för att jag trodde att den här stjärnspäckade filmen skulle vara bra, men den är suverän! Minns att jag i 9:an fick se "Schindlers List" med skolan. Den här filmen önskar jag att alla 8:or och 9:or skulle få se!

Filmens handling börjar på ett bomullsfält i södern där Cecil Gaines får se sin far bli skjuten av plantageägaren. Olika tillfälligheter gör att han småningom arbetar sig upp till att vara en betjänt i Vita Huset. Han arbetar under 8 presidenter mellan åren 1952-1986. Det händer massor under den här tiden, en stor del av filmen är fokuserad på hans son Louis som engagerar sig i de svartas kamp mot rasförtrycket. Cecil arbetar efter mottot som betjänt, att varken se eller höra något, bara tjäna, det blir så klart en stor konflikt när sonen vill det motsatta.

Stjärnskådespelare avlöser varandra liksom presidenterna i filmen. Det är en imponerande ensemble som blivit castad. Forest Whitaker spelar huvudrollen, Oprah Winfrey han fru Gloria sedan är det presidenter, fruar och kollegor som gestaltas av Robin Williams, John Cusack, Jane Fonda, Lenny Kraviz, Cuba Gooding Jr.,Vanessa Redgrave, Terrence Howard, Jesse Williams, James Madsen, Liev Schreiber, Alan Rickman, Mariah Carey med flera! Inte illa!!!

Filmen är inspirerad av Eugene Allens historia. Det är lärorikt att följa presidenterna under de här dryga 30 åren, de som inte gestaltas i filmen är Harry S. Truman, Gerald R Ford Jr och Jimmy Carter Jr. Alla andra mellan 1952 och 1986 är med! Skådelspelarna är mycket bra sminkade, de är så lika sina förlagor. Cecil och Gloria, som vi får följa hela filmen åldras grymt bra. Den här filmen tror jag kan bli farlig på Oscarsgalan, med all rätt!

Filmen är lång 2 timmar och 12 minuter. Men den fyller sin tid väl. Här finns inga onödiga transportsträckor. Det känns som en viktig film, och det är bara på slutet som det rinner över och blir aningen för USA-präktigt. Men det har jag överseende med när de andra 132 minutrarna är så bra! Det är en klockren lördagsfilm, med plus för alla skådespelare. Se den!!

The Butler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar