22 mars 2015

Insurgent

Som jag har väntat på denna film! Äntligen får jag se 2:a delen av Veronica Roth´s framtidstrillogi om karaktären  Beatrice Prior. Efter att ha sett Divergent på bio förra året, plöjde jag igenom alla tre böckerna. Nu blev det lite konstigt att se del 2, eftersom jag trodde mej veta rätt mycket, både vad som händer i 2:an men även 3:an såklart. Jag oroade mej i onödan, filmen har ganska lite gemensamt med boken. Visst, karaktärerna är med, de flesta av dem. Men hela det underliggande spelet tycker jag går förlorat i filmen. Det är action och pang på rakt igenom. I boken  fanns en kärlekshistoria, maktspel på flera nivåer, många tankar och val, allt de missades här. Så, om jag bortser från hur boken var och inte jämför dem ska jag försöka recensera filmen istället.

Tris och Four och de andra från De Tappras falang är på flykt då Jeanine och hennes falang, De Lärda fortfarande skyller upproret på dem. De hittar en fristad hos De Fridfulla, men de blir snart hittade där. Tris tycker att lösningen är att döda Jeanine, att på så sätt få stopp på förföljelsen och alla lögner. Four vet inte riktigt vad han vill, han pratar fortfarande inte med sin pappa, och vet bara att han vill hitta de andra från falangen. Men ganska snart är de på flykt igen.

Filmen är nästan 2 timmar lång. Det är ett rasande tempo i filmen, men den är långt ifrån lika storslagen som Divergent. Musiken, vyerna och de fantastiska miljöerna i staden hittar jag inte här. Manuset är skrivet att tre nya personer, och det tycker jag märks. Många av de gamla karaktärerna är tillbaka, Tris (Shailene Woodley), Four (Theo James) och Jeanine (Kate Winslet) är bra, även Ashley Judd som Tris mamma Nathalie gör en helt ok rollprestation. Caleb (Ansel Elgort) jönsar vidare och är en riktigt mespropp i filmen. Peter Miles Teller) är nog den filmkaraktär som mest liknar bokens karaktär. Zoë Kravitz spelar Christina, och får väldigt liten plats i filmen, det får även Marcus (Ray Stevenson) som är Fours pappa. Inte heller Tori (Maggie Q) får en speciellt betydande roll i filmen. En ny karaktär är Evelyn, Fours mamma spelad av Naomi Watts, och hon är riktigt bra, och övertygande i rollen. Även Jack Kang (Daniel Dae Kim) får bra med utrymme och gör rollen som De Ärligas ledare rättvisa.

Filmen har några fina ögonblick, en himla massa effekter och atcion, men blir på nått sett en transportsträcka till 3:e filmen. En kompis som inte läst boken innan tyckte den var toppen, så förmodligen förstörde det lite för mej. Det är även skillnad på böckerna, den på engelska är betydligt bättre skriven, medans den med svensk översättning är har enklare språk och känns lite barnsligare. Varför filmen fått 15 års gräns har jag lite svårt att förstå, dottern blev besviken, men med facit i hand är det bättre hon läser boken. Jag såg filmen i 3D, och det förhöjer effekterna och ger ett snyggt djup i filmen. Jag ger filmen betyget onsdagsfilm, det är en helt ok action.

Imdb Insurgent

Insurgent

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar