2 oktober 2014

The Maze Runner

Ett gäng ungdomar, en kille och en tjej som slåss mot andra, en konstig, obekant hotfull värld, jo tack, vi kan det här nu! Efter "Hunger Games" och "Divergent" så känns det som att ännu en film i det här facket är onödig. Kollar man på kritikerna så är vissa nästan lyriska medans andra är aningen mer måttfull, minst sagt. Själv är jag lite mittemellan. Det är otroligt häftigt gjord. Betydligt med spännande och otäck än någon av de andra filmerna. Stundtals sitter jag och kisar mellan fingrarna för att slippa se hemskheterna.

Så vad handlar den om? Jo, en kille vaknar upp i en hiss som i hög hastighet åker uppåt. Väl uppe tas han emot av ett gäng killar som alla kommit dit på samma sätt. Det har inga minnen kvar, vet inte ens sitt eget namn, men just det kommer tillbaka efter några dagar. Här finns en värld med egna regler, rutiner och ledare. Man har hittat ett sätt att leva men världen är omgiven av en hög mur. Det visar sig att de är i mitten av en labyrint. Varje dag öppnas porten till labyrinten och några utvalda ger sig iväg för att utforska den. På kvällen stängs porten och då gäller det att hinna tillbaka för annars... På nätterna förändras labyrinten och det hörs hemska ljud därifrån, av vad vet man inte riktigt. Ingen har någonsin överlevt en natt ute i Labyrinten.

Huvudrollsinnehavaren Dylan O´Brien har jag inte alls sett tidigare, inge heller nu utmärker han sig så extremt utan gör väl en ok insats. Den kvinnliga huvudrollen gör av Kaya Scodelario, också hon ganska ny och okänd för mej. Skådespelaren Thomas Brodie-Sangster som gör rollen "Newt", känner jag mest igen från underbara "Love Actually" där han spelar Sam. Han gör också rösten till Ferb i "Phineas and Ferb" samt Jojen Reed i "Game of Thrones". Gally spelas av Will Poulter, även han gör en bra rollprestation. Honom känner jag igen från "Familjetrippen" som var riktigt bra. Det största namnet i filmen är nog ändå Patricia Clarkson som medverkat i massor av filmer, bland annat "Shutter Island", "Den gröna milen", Easy A" och "Kärlek på menyn".

Frågorna är många. Hur kom de dit? Vem har skickat dit dem? Vilka är de? och framför allt, hur kommer man ut. Filmen är storslagen, men jag tycker inte den kommer upp i samma klass som Divergent. Dit har den en bra bit kvar. Här är det mer action som gäller. Den är rätt lång 2 timmar och 24 minuter, och det är inte några transportsträckor här inte! Full rulle och spänning ända in i kaklet. Men jag ger den inte mer än betyget torsdagsfilm ändå, får se om det blir bättre i nästa film. För det är såklart en uppföljare på gång, närmare bestämt i september nästa år. Om man söker efter boken, som är skriven av James Dashner så finner man att den kom redan 2009, två år före "Divergent, men att de också, precis som Veronica Rohts böcker är en trilogi.

The Maze Runner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar