8 januari 2015

Exodus: Gods and Kings

Nu är den här, Ridley Scotts nya storfilm. Och min förväntningar var höga. Hade hört att den skulle vara rå och blodig, en hel del slagsmål och fighter. Visserligen klarar jag mig fint utan dem, men filmen levde inte alls upp till mina förväntningar. Det kanske är medvetet att skådespelarna gör filmen, och inte effekterna. Men jag trodde det skulle bli mer storslaget, mer mäktigt och maffigt. Historien är ju som bekant att Moses och Ramses växer upp som bröder, men är kusiner. Fast egentligen är inte Moses alls den han tror han är. Han tvingas i exil och träffar Gud. Gud leder honom tillbaka för att befria sitt folk. Kanske är det, det att jag inte känner den där avskyn mot Egypterna, eller att jag håller på Hebréerna fullt ut, men jag fångas inte av filmen.

Christian Bale spelar Moses och gör det riktigt strålande, även Joel Edgerton som spelar Ramses är suverän. John Turturro gestaltar Farao mycket bra. Kul att se honom i en helt annan roll än i Transformers. Ben Kingsley gör en rätt liten roll och är väl helt ok. Men Sigourney Weaver går nästan omärkt förbi. Superkul var det att se Dar Salim som Khyan, det tog ett tag att komma på för han var ju på helt fel ställe men det är han som spelar Bo Skytte i den danska serien "Dicte" som jag störtgillar. Han spelar även i "Bron" och "Borgen" men de har jag inte sett, inte heller "Game of Thrones" där han gör Qotho.

Jag hade väntat mej mer storslagenhet, mer musik och framförallt mer häftiga effekter, nu blev det lite som "Var det allt..." Den här filmen kommer det nog inte att regna Oscars över direkt. Jag ger den betyget torsdagsfilm.  Filmen är 2 och en halv timme. Tiden går fort så egentligen är det väl ett bra betyg. Men Disneys version från 1998 Prinsen av Egypten är betydligt bättre film, men underbar musik och mer hjärta.

Exodus

Exodus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar