19 januari 2015

Kingsman: The secret service

Årets första förhandsvisning, och jag gick med maken på den! Kul. Jag hade rätt höga förväntningar på filmen, trailern lovade mycket, och det mesta infriades. Den brittiske regissören Matthew Vaughn har tidigare gjort Kick-Ass, X-Men: First class, och Stardust. Det här blev lite som en blandning av dem. Mycket action, häftiga prylar,  helt ok manus.

Filmen handlar alltså om ett hemliga sällskap bestående av agenter eller moderna riddare som de kanske hellre vill liknas vid. En plats vid bordet har blivit ledig och agenterna ska hitta rekryter som tränas för platsen som Lancelot. Colin Firth spelar Harry Heart/ Galahad som värvar "Eggsy" Taron Egerton, mycket bra, till sin rekryt. Det är verkligen kul att se den annars lätt fumlige, ordentliga och väldigt rekorderliga Firth som superagent, verkligen med rätt att döda. Det är några scener som är i råaste laget, bland annat i inledningen. Maken trodde att det skulle vara för mycket för mej, men det blev liksom så väldigt overklig att jag inte tog åt mig.

Den uppmärksamme ser att professor Arnold, som blivit kidnappad i början spelas av ingen mindre än Mark Hamill, d.v.s. Luke Skywalker!!!! Chefen för Kingsman, Arthur, spelas av Mickael Caine, som klippt och skuren för rollen. Den väldigt sympatiske träningsledaren Merlin görs av Mark Strong (Tinker, Tailor, Soldier, Spy). Naturligtvis finns det en skurk också, Valentine, en man med storhetsvansinne spelad av en läspande Samuel L. Jackson. Jag sitter och retar mej lite på att han är så lik Skurt, den där handdockan på Tv3. Skurken måste ju ha en side-kick och det är Gazelle spelad av Sofia Boutella. Hon buden på en del otäcka och råa fighter, men spelar sin roll helt ok. Väldigt roligt och oväntat dyker det upp en svensk skådespelerska, Hanna Alström. Hon spelar svenska prinsessa och pratar en hel del på svenska. Hon har tidigare varit med i allt möjligt från Skilda världar och Skärgårdsdoktorn, till Äkta människor och Mig äger ingen.

Filmen är som en blandning av Kill Bill och James Bond med lite sjuk humor. Ibland går det lite överstyr, det blir för mycket, och slutscenen var mest töntig, de hade vunnit på att klippa filmen aningen tidigare. Det finns en scen där jag först blir lite förfärad men sedan går det så långt och blir på gränsen till fånigt. Men man bjuds på bra action, rätt skön musik och en riktigt snygg inledning. Filmen är drygt 2 timmar lång och fyller ut tiden väl. Jag ger den betyget lördagsbio -minus,  för att den var onödigt rå ibland.

Kingsman: Secret service

Kingsman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar