5 februari 2015

American Sniper

Det här är filmen som handlar om Amerikas dödligaste prickskytt, Chris Kyle även kallad Legenden. Han uppfostrades till att försvara de sina, i början var det sin familjen, men sedan blev det sitt land. Filmen är baserad på boken med samma namn, där Kyle är medförfattare. Det är en väldigt gripande och otäck historia. Det är skjutas eller skjuta som gäller, och alla vi som inte har upplevt något krig kan nog inte riktigt förstå den situationen, men jag tycker ändå att de skildrar det bra i filmen.

Filmen utspelar sig stundtals i Irak och mellan vändorna där, i USA. Man kan riktigt känna och se hur svår han har att släppa kriget och vara närvarande med sin familj när han är hemma. Det känns som att han lever och har sin verklighet i kriget. Det är oerhört tragiskt och det mest fruktansvärda är att det är verkligheten för många. Filmen är fint berättade, med snyggt upplägg på handlingen. Det är högt tempo rakt igenom, och riktigt spännande och känslosamt.

Det finns ju fler filmer av den här typen av krigsfilm, Green Zone, Black Hawk Down m.fl. Jag tycker att den här är strået vassare än de andra jag har sett. Det finns hjärta med i den och den slår aldrig över och blir sådär amerikansk "vi räddar världen, hurra för oss" som det lätt slår över i. Den känns genuin och sann. Hatten av för Clint Eastwood som regisserade! Bradley Cooper gör en grym rollprestation, han är klockren. Han är Oscarsnominerad och det skulle inte förvåna mig om han vinner guldstatyn. Sienna Miller spelar hans fru Taya, helt ok.

Filmen är ganska lång 2 timmar och 12 minuter, men det är väl utfyllda timmar. Visst, det var lite väl mycket skjutande vid nått tillfälle, men tiden går riktigt fort. Det är 15 års gräns på filmen och det är nog passande, det är väldigt starka scener ibland. Jag ger den betyget fredagsfilm med ett extra plus för Coopers insats.

American Sniper

Chris Kyle hos Conan

Intervju med Taya Kyle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar