17 augusti 2013

Hokus Pokus Alfons Åberg

Äntligen en långfilm med Alfon Åberg! Jag som är uppväxt med Gunilla Bergströms påhittiga lilla kille var väldigt nyfiken. Filmen är gjord så man känner igen sig i böckerna. Det är mjukt tecknat och färgsatt. Det är inte som Disney, Pixar och Dreamworks dataanimerade filmer. Musiken i filmen är toppen, speciellt titelspåret "Inte stor nog" av Timbuktu. Den är kanon! I filmen pratar ju figurerna men man får tänka det som en långfilm, och inte som ett längre avsnitt där Björn Gustafson läste. Alfons röst göra av Marcus Engdahl och Alfons pappa görs av Gustaf Hammarsten, som gör en jättebra tolkning, klockren!

Filmen handlar om Alfons som snart ska fylla 7 år. Han önskar sig en hund i present, men det ser inte ljust ut. Han försöker tjäna ihop till en hund själv, han önskar och ber t.o.m. sin nya vän Trollkarlen att trolla fram en, men det går inte så bra. Filmen handlar också om rätt och fel, och vad ens handlande kan få för konsekvenser. Det blir lite lagom otäckt i hjärtat vid några tillfällen, när Alfons gör fel, men han måste till slut ordna upp det han ställt till med.

Det är en toppenfilm! Min 4-åring hade lite svårt att sitta still hela filmen, den är 1 timme och 12 minuter. Men han var intresserad och glad. Jag trodde att 10-åringen skulle vara lite för stor, men hon gillade den också. Fast jag skulle nog tro att målgruppen är kring 5-9 år..... Men det var härlig humor och även vi vuxna skrattade ibland. Jag rekommenderar alla som läst böckerna om Alfons när de var barn, att gå iväg och kolla på den här filmen! Och att barn idag får se den här sortens film, som känns väldigt äkta och långt från Nikelodeon och Cartoon Network. Jag ger den betyget lördagsfilm och ett extra plus för musiken!

Hokus Pokus, Alfons Åberg

Alfons Trailer

3 kommentarer:

 1. Hej
  Min 8-årige son vill gärna se den men är lite orolig för att alla andra barn på bion ska vara mindre än han :)
  Du tycker inte han behöver vara det då?

  Stefan J.
  Gbg

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Nej det tycker jag inte! Filmen tar upp såna saker om moral och den där magkänslan att 8 år nog är jättebra. Jag tror nog det är blandade åldrar, men skulle han känna sig obekväm så kan du ju alltid berätta att du vet en tjej som är 10 år och såg den, och hon tyckte den var jättebra. Tror inte hon tänkte något på åldrarna på de andra barnen, det var inget hon nämnde iallafall.

  Hoppas ni får en trevlig biokväll!
  /Erika

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag läste inte din kommentar förrän efter ett tag men vi såg filmen och jag nämnde faktiskt för sonen att jag hade läst om en 10.årig tjej som hade sett den och tyckt att den var bra så då kände des bättre.
  Han tyckte filmen var jättebra sa han efteråt!
  Ja vi fick en trevlig biokväll, tack :)
  Stefan

  SvaraRadera