9 november 2014

Tjuvarnas jul och Trollkarlens dotter

Här är långfilmen som tar vid efter julkalendern från 2011. Den vann pris för "Årets barn- och ungdomsprogram". Jag tyckte julkalendern var helt okej, men fastnade inte speciellt för karaktärerna, därför hade jag inte heller några speciella förväntningar på långfilmen.

Charlie, Kurre och Gerda lever tillsammans och driver barnhemmet. Det närmas sig jul, Kurre och Charlie använder skatten till att göra tillvaron lite drägligare för de fattiga. De klär ut sig och som en blandning av jultomten och Robin Hood, delar de ut föremål till de behövande, men polisen är dem på spåren. Välgörenheten måste pausas när Gerda och Kurre får barn. Det går ju inte att sitta i fängelse med en nyfödd därhemma. Charlie känner sig åsidosatt och de andra barnen påpekar att han inte är storasyster på riktigt, eftersom hon inte är Kurre och Gerdas "riktiga" barn. Charlie börjar fundera på vem hon är och i samma veva kommer ett kringresande tivoli med en mystisk trollkarl. Han är allt som Charlie kan önska sig, och lite till....

Gustaf Hammarsten (Kurre), Tea Stjärne (Charlie) Elisabeth Carlsson (Gerda) och poliserna Thomas Hedegren och Göran Forsmark är tillbaka. De får förstärning av Gustaf Skarsgård som Trollkarlen. De spelar mycket bra, speciellt Gustaf Hammarsten som är grym! Filmen är 1 timma och 34 minuter, alldeles lagom för barn på bio. Den är spännande, lite läskig, sorglig och otroligt bra. Vi både skrattade och grät. Den är härligt känslosam och en riktig vinterfilm, man fick skön julstämning och det där feelgood-flinet när den var slut. En av de bästa familjefilmerna jag sett på länge. Jag kan varmt rekommendera den och ger den betyget lördagsfilm.

Tjuvarnas jul och trollkarlens dotter


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar