3 oktober 2015

Sicario

I Mexico betyder Sicario hitman eller torped. FBI-agenten Kate Macer blir anlitad för att bekämpa droghandeln mellan USA och Mexico. Hon rekryteras av en konsult som är förtegen om hennes roll. Uppdraget blir inte alls som hon tänkt sig, när en korrupt och otäck värld, värre än hon någonsin kunde föreställa sig, uppenbaras.

"Kate Macer" spelas av Emily Blunt, som spelat actionroller i "Edge of tomorrow", "Looper" och "The Adjustmens Bureau" och fina tolkningar i "Gullivers resor ", "Djävulen bär Prada" och "Into the wods". Därför blev jag både förvånad och besviken när hennes karaktär inte blev nån hjälte här. Tvärt om så kändes den både platt och tam. Men det är nog litsom meningen, man riktigt känner hopplösheten och känslan att vara fångad i ett spel där man verken kan påverka eller vet reglerna. Konsulten som rekryterar henne "Matt Graver", spelas av Josh Brolin. Han är fullkomligt strålande som skitstövel. Arrogant och fullständigt vidrig. "Alejandro" spelas av Benicio Del Toro. Han är riktigt svår att få kläm på. En tystlåten ensamvarg, men exceptionella förmågor som yrkesmördare. Ena stunden känns han som en hjälte och den andra... not so much! Victor Garber spelar hennes chef "Dave Jennins" och Daniel Kaluuya gestaltar hennes FBI-partner "Reggie Wayne", båda helt ok.

Men det är mycket som känns konstigt och oklart i filmen. Varför får vi följa Silvio, och hans familjesituation? Ena sekunden vet man inget om fienden och i den andra vet man hur många vakter han har? Det är en otäck film som jag har svårt att förstå mej på. Det är action, men rått och stundvis äckligt. Det zoomas in och man vet inte riktigt varför. Det tar ett par dagar innan jag lyckas förstå meningen med filmen, men det är nog just den där hopplösheten samt att för att kunna bekämpa droghandel, gerilla och maffia måste man nog göra avkall på sin medmänsklighet.

Musiken i filmen är riktigt bra. Den spelas högt, mycket och skulle passa ypperligt i en skräckfilm med Aliens. Filmen är 2 timmar lång, och de går på ett nafs! Jag ger filmen betyget torsdagsfilm nu när det gått ett par dagar, men direkt efter skulle den nog bara fått betyget tisdagsfilm.

Filmmusik


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar